Nikah

  Aksaray Belediyesi'ndeki işlemleriniz için neler yapmanız gerektiğini bu bölümde öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda bu işlemlerde hangi belgelere ihtiyaç duyduğunuzu görebilir ve belediyede doldurmanız gereken formları yazıcınızdan çıkartıp önceden hazırlayabilirsiniz.

 

Açıklama

 Evlenecek çiftlerin izlemesi gereken yol.

Gerekliler

Gerekli Belgeler:
1.)Sağlık raporu (Sağlık ocaklarındaki aile hekimi).
2.)Eşlerin (resimli, T.C. nolu olmalı, silinti kazıntı olmamalı) nüfus cüzdanlarının önlü arkalı fotokopileri ve aslı.
3.)Çiftlerin 3'er adet vesikalık fotoğrafı. Resimler son 6 ay içinde çekilmiş olmalı. (Renkli ve orjinal olmalı, fotokopi olmamalı)
4.)Çiftlerden biri yabancı ise Nüfus Md. evlenme ehliyet belgesi alacak (yabancının evrakları yanında olacak).
5.)Muhatap Numarası (Aksaray Belediyesi Kentli Servisinden)

Dikkat edilmesi gereken hususlar:
•Çiftler 18 yaşını bitirmiş 19 yaşına girmiş olmalı, aksi takdirde;
•17 yaşını bitirip 18 yaşına girmiş olanlar anne-babasının izni ile,
•16 yaşını bitirmiş 17 yaşına girmiş olanlar mahkeme izni ile evlenebilir.
•Nikahı ertelemek ya da iptal ettirmek isteyenlerin de 3 gün önceden bildirmesi gerekmektedir
•Bayanlar; boşanma veya eşinin vefatının üzerinden 300 gün geçmeden evlenemezler. Bu süre ancak mahkeme kararı ile kaldırılabilir.
•Kimlikler: resimli, T.C.nolu olmalı ve evli ibaresi taşımamalıdır.
•Çiftlerin her ikisi de Aksaray dışında oturuyorsa ikamet ettiği il-ilçe evlenme dairesinden izin belgesi alarak müracaat etmesi gerekmektedir.
•Bayanın kendi soyadını kullanabilmesi için müracaat anında beyanda bulunması gerekmektedir. Mal ayrılığı talebi olanların noterden yaptırmış oldukları mal ayrılığı sözleşmesi getirmelidirler.
•Nikah şahitlerinin evlenecek kişileri tanıması gerekir. (Şahitler nikah esnasında TC nolu kimliklerini ibraz eder.)

Yabancı Evlilik İçin Yapılması Gerekenler:
Pasaport, vize ve ikamet tezkeresinin süresi dolanların başvurusu alınmaz.
1.)Avrupa Birliği vatandaşları için;çok dilli bekarlık belgesi,diğer ülke vatandaşları için ise;konsolosluktan valilik onaylı ya da büyükelçilikten Dışişleri Bakanlığı onaylı (iki adet fotokopisi ile birlikte) bekarlık belgesi getirmeleri gerekir.
2.)Kendi ülkesinden alanlar Türkçe tercümesini oradaki Türk makamlarına onaylatmak zorundadır.(apostil edilmemişse)
3.)Bekarlık belgesinde anne-baba adı geçmiyorsa onaylı doğum belgesi alınacaktır.
4.)Pasaportun yeminli tercüme bürosundan noter tasdikli Türkçe tercümesi yaptırılmalıdır.
5.)Pasaporttaki bilgiler ile bekarlık belgesi ve doğum belgesindeki bilgiler bire bir uyumlu olmalıdır.
6.)Yabancı erkek veya bayan Türkçe okuma-yazma bilmiyor ise nikah esnasında yeminli tercüman getirmeleri gerekir.

MOLDOVA, ALMANYA ve AVUSTURYA vatandaşı ile evlenecek Türk Vatandaşlar:
Nüfus Kayıt Örneği (Bekarlık Belgesi)
Aile Kayıt Örneği (Doğum Belgesi)
Yerleşim Yeri Belgesi (İkametgah Belgesi)
(Bu belgeler Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğünden Uluslararası Kaşe (APOSTİLE) yaptırılacak.)
Kimlik veya Pasaportunuzun ilgili ülke diline çevirisini Yeminli Tercüman ve Noter tasdiki yaptırarak ilgili Ülkelere yollanması gerekmektedir.
Yabancı uyruklu kişi kendisine gönderilen yukarıdaki belgeler ile birlikte;
Çok Dilli Evlenme Ehliyet Belgesi (Belediyesinden)
Doğum Belgesi (Anne-Baba adının geçtiği)
Türkiye'ye Gelerek Pasaport Tercümesini yaptırıp, Sağlık Raporunu alacaktır.

NOT: 1)Evlenecek çiftlerin başvuru için hafta içi mesai saatleri içinde Evlendirme Dairesi'ne birlikte gelmeleri yönetmelik gereği zorunludur.
2)Evraklar ilgili kurumdan alındığı tarihten itibaren 6 (altı) ay geçerlidir.

 İletişim Tel : ( 212 60 05 )

İlgili Hizmet

Başlıkları

 Sosyal Hizmetler

İlgili

Dökümanlar

 

 

Eklenme Tarihi: 06.01.2015