AKSARAY HEYETİ POLONYA’DA ÇOK ÖNEMLİ İNCELEME VE FAALİYETLERDE BULUNDU

5 Günlük İnceleme gezisine katılmak Polonya’ya giden Aksaray Vali Yardımcısı Kubilay Ant, Aksaray Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz İlhan, Aksaray İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Doğan İpek, Aksaray Ticaret Odasından Kerim Yardımlı ve SÜTAŞ Fabrikasından Sedat Gezen ile Yasin Acuklu’dan oluşan Aksaray heyeti, gezi kapsamında şu bölgelerde incelemelerde bulundular.

Polonya Kujawsko-Pomorskie eyaletinin TORUN şehrinde bulunan JURA PARK a inceleme ve teknik gezi düzenlendi..Burada Dinazorlar başta olmak üzere birçok canlının bire bir maketlerinin yapıldığı,içerisinde MÜZE olduğu ve ayrıca mükemmel bir Çocuk parkı olduğu gözlemlendi.Belediye başkan yardımcısı Yılmaz İlhan tarafından bol miktarda görüntü alınarak park değerlendirildi.

Buradan hareketle Polonya Kujawsko-Pomorskie eyaletinin TORUN şehri sıvı atık tesisine gidildi.Torun Şehrinin kanalizasyonlarından gelen sıvı atıkların tüm işlemleri tek tek gezildi.Sıvı atıkların nasıl temizlendiği,Nehre temiz içilebilir hale gelerek nasıl aktığı,Atık tesisinden Nasıl biyogaz elde edildiği,Biyogazdan nasıl Elektrik Elde edildiği,Ayrıca kalan posadan nasıl gübre elde edildiği,Ne kadar karlı bir işletme haline geldiği incelendi.Belediye başkan yardımcısı tüm evreleri görüntüleyerek bilgi toplamıştır.

Buradan hareketle Profesyonel rehber eşliğinde Tarihi TORUN şehri gezildi. Kentsel Dönüşüm,Eski binaların onarılarak turizme kazandırılması,şehrin parkları,yolları v.b.Tüm ayrıntılar gezilip.Fotoğraflandı.Belediye başkan yardımcısı Yılmaz İlhan gerekli bilgileri aldı.

Polonya Kujawsko-Pomorskie eyaletinin Wloclawek şehrinde bulunan Üniversiteye gidildi. Üniversite Rektör ve Öğretim elemanları ile Bilgilendirme toplantıları yapıldı. Burada Türkiye’den birçok üniversite ile İşbirliği yapıldığı belirtildi. Aksaray Üniversitesi ile de işbirliği ve Öğrenci değişimi yapmak istediklerini belirttiler.

Üniversitede Erasmus projesinden eğitim gören Yaklaşık 50 öğrenci ile toplantı yaptık. Sorunlarını dinledik. Öğrenciler çok rahat olduklarını ve sorunlarının olmadığını beyan ettiler.

Üniversitenin Sosyal, Kültürel ve diğer aktiviteleri gezildi. Özellikle Sanatla ilgili aktiviteleri incelendi.

Buradan hareketle Polonya Kujawsko-Pomorskie eyaletinin Kalkınma ajansına hareket edildi. Kalkınma ajansında bulunan Polonyalı uzmanlar Polonya’da yatırım yapacak kişilere yada kurumlara nasıl destek oldukları, Nasıl yardımcı oldukları, arsa,bina v.b.konularda neler yaptıkları anlatıldı.Ayrıca Kalkınma ofisinde yatırımcılar için hazırlanan bürolar gezdirildi.

Polonya Kujawsko-Pomorskie Eyaletinde bulunan bir çitlik gezildi. Burada Sebze üreten işletmenin üretim, hasat, paketleme ve depolama alanları gezilip. görüldü.

Buradan hareketle Kapalı olan ve Sütaşın değerlendirmesini istedikleri Et tesisi incelendi.

Daha sonra  ZOOTEKN ENSTİTÜSÜ ne gidildi. Enstütüde Enstitü müdürü olan ve aynı zamanda Polonya Parlementeri olan Müdür tarafından karşılandık ve Kaz ve kahverengi Merinos koyunlarının yetiştirildiği Enstitü gezildi. Burada kapsamlı bilgi alındı.

Son olarak astım hastaları için yapılmış ve duvarları kuru ağaçlardan oluşmuş park gezdirildi. Park her yönüyle gezilip incelendi ve gerekli notlar alındı.

Tarih: 2018-10-26 21:50:44