AKSARAY BELEDİYESİ ÜRETEN BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI İLE ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

BAŞKAN DİNÇER; ‘’TARIMSAL ÜRETİM PROJELERİMİZ BÖLGE ÜRETİCİLERİ İÇİN AR-GE NİTELİĞİ TAŞIYOR’’

Şehrin elinde bulundurduğu potansiyelleri vatandaşların hizmetinde kullanmak üzere değerlendiren Aksaray Belediyesi tarımsal üretim anlamında birçok projeyi hayata geçirdi.

Aksaray Belediyesi tarafından tarımsal üretim amaçlı hayata geçirilen projeleri değerlendiren Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, üreten ve ürettiklerini halkın yararına kullanan bir belediye olduklarını belirtti.

Başkan Dinçer, Aksaray Belediyesi’nin tarımsal üretim anlamında hayata geçirdiği projelerin ülke ekonomisine katma değer sağlamasının yanı sıra bölge çiftçisi içinde ar-ge niteliği taşıdığına dikkat çekti. Başkan Dinçer açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı; ‘’Üreten Belediyecilik anlayışımız ile tarımsal üretim anlamında birçok projeyi hayata geçirdik. Geçtiğimiz günlerde belediyemize ait 500 dekarlık tarlamıza ektiğimiz arpamızı hasat ettik. Buradan 76 ton arpa elde ettik. Şehrimizin verimli topraklarından elde ettiğimiz gelirleri, ihtiyaç sahibi Bin 750 ailemize 25 kilogramlık un desteğinde bulunacağız.

Aksaray birçok üründe Türkiye’de ilk 10’da yer alıyor. Bizde çiftçilerimize alternatif ürünler sunmak ve tarım ve turizmi birleştirmek adına 3 yıl önce atıl bir araziye lavanta bahçesi kurmuştuk. Lavanta bahçemizde bu yıl 2. hasatı gerçekleştirdik. Lavanta suyu az tüketen bir bitki olduğu için bölge çiftçilerimizin oldukça dikkatini çekti. Çiftçilerimiz uzmanlarımızdan lavanta bitkisinin yetişme şartlarının, pazarlama olanaklarının ve kullanım alanlarının bilgisini alarak alternatif bir bitki olarak değerlendirebiliyor.

Gelişen tarım teknolojilerini çiftçilerimizin yakından takip edebilmeleri için yaptığımız çalışmalardan bir diğeri ise Topraksız Tarım projesi Hibe desteğiyle hayata geçireceğimiz Topraksız Tarım projemizde düşük maliyetle yüksek verim elde etmeyi hedefliyoruz. 4 bin 800 metrekarelik alanda yıllık 230 ton domates üretmeyi planlıyoruz. Bu projemizle hem üreticilerimize örnek teşkil ederek alternatif üretim teknikliği sunmuş olacağız hem de 15 vatandaşlarımıza istihdam sağlayacağız. Üreten Belediye anlayışı ile yenilikçi tarım uygulamamız ile şehir ve ülke ekonomisine katma değer sağlayacağız.

Belediyemize ait üretim ile ilgili bir diğer projemiz ise fidan ve süs bitkisi yetiştiriciliği alanında oldu. Biz şehrimizin Yeşil Aksaray adıyla anılması için bir seferberlik başlatmıştık. Bu kapsamda 100 bin yetişmiş ağacı toprakla buluşturduk. Şehrimizin sokaklarını caddelerini ve yeşil alanlarını süsleyen bu bitkilerin üretimini Belediyemize ait kurduğumuz seramızda yetiştiriyoruz. Bu şekilde hem belediye bütçemizin giderlerini azaltmış oluyoruz hem de uzun süre dayanabilen fideler ve fidanlar yetiştirmiş oluyoruz.

Gençlerimizin üretimin farkında olmasını önemsediğimiz için ve üretilen ürünlerin tarladan sofraya varıncaya kadarki hikayesini anlamaları için Aksaray Bilim Merkezimizin bahçesinde bir sera kurduk. 200 metrekare açık alan ve 200 metrekarelik kapalı alanı olan seramızda 150 gencimiz üretilen ürünlerin her aşamasını inceleyebiliyor’’ Dedi.