BAŞKAN DİNÇER ‘ULUSLARARASI SIFIR ATIK GÜNÜ’NDE AKSARAYDA YAPILAN ÇALIŞMALARI DEĞERLENDİRDİ

BAŞKAN DİNÇER; ‘’AKSARAY SIFIR ATIK PROJESİNDE ADINDAN ÖVGÜ İLE SÖZ ETTİRİYOR’’

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Gününde Aksaray Belediyesi olarak hayata geçirdikleri sıfır atık projeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu aldığı kararla 30 Mart’ı ‘Uluslararası Sıfır Atık Günü’ olarak ilan etti. 2017 yılında tüm yurtta Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Sıfır atık projesine destek vermek için Aksaray Belediyesi de birçok çalışma gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in göreve gelmesi ile birlikte sıfır atık alanında hayata geçirdiği projelerle adından söz ettiren Aksaray Belediyesi, yeşil kalkınma hamlesi ile çevreyi ve doğayı koruyarak iklim değişikliğine karşı mücadele etmeyi planlıyor.

Sıfır Atık Projesinin en önemli yatırımlarından olan Katı Atık Tesisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisinin birçok bölümünde kurulum aşamalarının tamamlanması ve tesise gelen katı atık miktarının artması ile tesiste üretilen enerji miktarının da arttığını duyurdu.

Başkan Dinçer’in Sıfır Atık Projesini desteklemek amacı ile hayata geçirdiği bir diğer proje olan Toplama Ayırma Tesisinde; geri dönüşebilen cam, kâğıt, metal, plastik gibi atıklar ayrıştırılıyor. Ayrıştırılmak üzere işletmeye gelen hammadde miktarı her gün artarak devam ediyor.

Mevcutta günlük 10- 14 ton atığın toplanıp ayrıştırıldığı tesis, tam kapasiteye ulaşıldığında günlük 60 ton atığı ayrıştırılabilecek.

Yapılan araştırmalara göre 1 Ton atık kâğıt 17 ağacı kesilmekten kurtarıyor. Toplama Ayırma Tesisi (TAT) ile I. Sınıf Atık Getirme Tesisinde 4 aylık süre içerisinde toplanan toplam 432 Ton atık kâğıt ile 7 Bin 500 ağacın kesilmesinin önüne geçildi.

Çevre Kart Projesi ile sıfır atık projesine katılımcılığı artırırken aile ekonomisine de katkı sağlamayı planladıklarını söyleyen Başkan Dinçer, uygulamanın detayları hakkında bilgi verdi. Başkan Dinçer, Çevre Kart uygulaması ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; ‘’Projemiz ile sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde atıkları kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak, Aksaray halkının ev ekonomisine katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Projeye katılmak isteyen bireylere manyetik özellikli Kartlar dağıtılmaya başlandı. Mobil Atık Getirme Merkezlerine getirilen atıklar görevliler tarafından tartılmakta ve atık türüne göre TL miktarı karta yüklenmektedir. Yüklenen bilgi ayrıca SMS ile iletilmektedir. Kartlarda biriken TL miktarı; Aksaray’da anlaşmalı işyerlerinde kullanılabilmektedir.’’ Dedi

‘’Hafriyat Yönetim Sistemi İle Şehrimizin Tüm Noktalarını Takip Ediyoruz’’

Şehrin genelinde yapılan düzensiz hafriyat dökme işlemlerinin önüne geçmek için Hafriyat Yönetim sistemini hayata geçiren Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; ‘’ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” doğrultusunda Belediyemiz tarafından hafriyatların depolanması ve bertaraf edilmesi konusunda çok önemli bir uygulama başlatılarak “Hafriyat Yönetim Sistemi” oluşturduk.

Bu kapsamda ekiplerimiz tarafından teknolojinin imkânları kullanılarak geliştirilen ve uygulamaya konulan Hafriyat Yönetim Sistemi ile etkin bir hafriyat idaresi gerçekleştirilmeye başlandı.

Üniversite karşısında Hacılarharmanı mevkiinde eski döküm sahası olarak kullanılan alan döküme kapatıldı ve zabıta noktası oluşturularak saha kontrol altına alındı. Alanda düzenleme çalışmaları başlatıldı. Ayrıca kaçak döküm yapılan alanlar tespit edilerek uyarı levhaları asıldı.

İzinsiz hafriyat dökümü ile yaşanan hak ihlali ve çevre kirliliği konusunda alınan önlemler kapsamında Belediyemiz tarafından hafriyat toprağı ve inşaat-yıkıntı atıkları taşıyan araçların takibinin yapılması amacıyla araçlara GPS (Uydu Takip Cihazı) ve damper sensörü taktırma zorunluluğu getirildi. Gerekli şartları sağlayan firmalara "Hafriyat Toprağı, İnşaat-Yıkıntı Atıkları Taşıma İzin Belgesi" verilerek, 7/24 prensibine uygun şekilde denetimler gerçekleştiriliyor. İl genelinde şu ana kadar 90 araca GPS (Uydu Takip Cihazı) montajı yapıldı ve taşıma izin belgesi verildi.’’ Dedi.

Sıfır Atık Projesi ile gelecek nesillere yaşanabilir bir şehir bırakmak istediklerini belirten Başkan Dinçer, vatandaşlarında hassasiyet gösterdiğine dikkat çekti. Başkan Dinçer projeye destek olan herkese teşekkür etti.