ŞEYH HAMZA TÜRBESİNDEKİ RESTORASYON ÇALIŞMALARINDA SONA YAKLAŞILDI
Aksaray Belediyesi, tarihi yapıların geçmişteki dönemin kültürel miras ve maneviyatın aktarımını sağlamaları sebebiyle bu yapıların korunması adına şehir genelindeki tarihi yapılarda restorasyon çalışması başlattı. Geçtiğimiz aylarda Aksaray Belediyesi’nce Şeyh Hamza Baba Türbesi’nde başlatılan restorasyon çalışmasında sona yaklaşıldı.
Şehrin manevi önderlerinin yaşadıkları yerleri ve türbeleri restore ederek gelecek nesillere ulaştırmaya yönelik birçok çalışma yapan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Şeyh Hamza Türbesi’ndeki restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını duyurdu.
Evrah Kabristanlığı içerisinde Cemiyet Deresi’nin karşısında bulunan Şeyh Hamza Türbesi, çeşitli nedenlerle yıpranmış ve şehre yakışmayacak görüntüler oluşturmuştu. Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Belediye ekiplerine Şeyh Hamza Türbesi’nin; Hashas Baba Türbesi, Kılıçarslan Köşkü ve Kalanlar Köprüsü’nde olduğu gibi yenileme ve restorasyon çalışması başlatılması talimatını verdi. Başkan Dinçer’in talimatları ile çalışma başlatan belediye ekipleri türbeyi Selçuklu mimarisine uygun olarak yapılması için çalışma başlattı.
Şeyh Hamza Türbesi; türbedar odası, eyvan kısmı ve avlu olarak üç bölümden oluşuyor. Yenileme çalışmaları kapsamında türbedar odası ve eyvan bölümünün kubbeleri söküldü. Yalıtım yapılarak kubbe tekrar örüldü. Bahçe duvarı ve avlu içerisindeki mezar sandukaları, ayak taşları, baş taşları avlu duvarı ve avlu kapısı restore edildi. Dekoratif ahşap kapı ve pencereler montaj edildikten sonra türbe misafirlerini ağırlayacak.
Başkan Dinçer; “Tarihi yapılar, tarihimizin tüm detaylarını içerisinde barındırırken zaman ve şartlar sebebiyle dayanıklılığını kaybediyor. Bizler, tarihi yapıları restore ederek şehrin tarihi yapısı ve atmosferini koruyoruz. Bu anlamda daha önce birçok tarihi yapıyı restore ettik. Şeyh Hamza Baba Türbesi’ndeki restorasyon çalışmalarımızdan bir tanesi.
Tarihi yapılardaki çalışmalarımızı aslına özgün yaparak bütünlük içerisinde kültürel miraslarımızı koruyor, böylelikle gelecek nesillere aktarıyoruz. Tarihi yapıların korunması hem geçmişin izlerini taşıyarak ders çıkarmamız anlamında hem de gelecek kuşaklara aktarım sağlıyor. Bu nedenle tarihi kültürel miraslarımıza sahip çıkıyor, yıpranan tarihi yapılarımızı onarak tarihimizi koruyoruz.” dedi.
Tarih: 2021-12-09 13:49:08