AKSARAY BELEDİYESİ HARFİYAT ATIKLARINI KONTROL ALTINA ALDI

BAŞKAN DİNÇER; ‘’GELECEĞİMİZ İÇİN ÇEVRE KONUSUNDA DUYARLILIK GÖSTERELİM’’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” doğrultusunda Aksaray Belediyesi tarafından hafriyatların depolanması ve bertaraf edilmesi konusunda çok önemli bir uygulama başlatılarak “Hafriyat Yönetim Sistemi” oluşturuldu.
Kent estetiği ve çevre temizliği konusunda büyük bir hassasiyet gösteren Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, yönetimindeki Aksaray Belediyesi, ilgili birim ve personeli sayesinde Aksaray’da etkili bir çevre yönetimi sürdürüyor. Bu kapsamda Belediye ekipleri tarafından teknolojinin imkânları kullanılarak geliştirilen ve uygulamaya konulan Hafriyat Yönetim Sistemi ile etkin bir hafriyat idaresi gerçekleştirilmeye başlandı.
HAFRİYAT DEPOSU TAHSİS EDİLDİ
2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden ‘Hafriyat Toprağı, İnşaat Ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ çerçevesinde Aksaray’da oluşan hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının çevreye zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak gelişigüzel doğaya bırakılmasının önlenmesi, görsel kirliliğin yok edilmesi, çevreci bir yaklaşımla bertaraf edilecek miktarının azaltılması amacıyla, Aksaray Belediyesi bünyesinde Gençosman (Dorikini) mevkiinde açılan döküm sahasında toplanan hafriyatlar depolanmak ve bertaraf edilmek üzere işleme alınmaya başlandı.
DEPOLAMA VE BERTARAF İŞLEMLERİ
Aksaray Belediyesi sorumluluk alanı içerisinde hafriyat toprağı ve inşaat-yıkıntı atıklarının üretildiği noktadan araçlarla bertaraf edileceği tesise ulaştırılıncaya kadar denetlenmesi, çevre kirliliği ve kaçak döküm ihlallerinin en aza indirgenmesi, atık lojistiğinin takibi ve yönetimi ile vatandaşların çevreyle ilgili ihbarlarının, şikayetlerinin, taleplerinin etkin denetimini sağlayacak sistemlerin kurulumu için daha etkin ve etkili bir hafriyat atıklarının depolanma ve bertaraf edilmesi işlemlerine başlandı. Atık üreticilerinin Aksaray Belediyesi’ne başvurmalarının ardından gerekli izin ve ruhsatlandırmaları yapılıyor ve atıkların depolama sahasına yönlendirilmesi sağlanıyor.
HAFRİYAT KONUSUNDA GÖREVLİ ZABITA EKİPLERİ KURULDU
Vatandaşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda hafriyat dökülen yerlere gidilerek, hafriyat kirliliği yaptıranlar hakkında cezai işlemlerin uygulanması ile atığı dökenlerin atıkları kaldırılarak yasal döküm alanlarına gönderilmesi sağlanıyor. Bu amaçla Aksaray Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü bünyesinde “Çevre Zabıta Ekipleri” kuruldu ve hafriyat kirliliği ile etkin bir mücadele sağlanmaya başlandı.

ARAÇLARA GPS VE DAMPER SENSÖRÜ TAKTIRMA ZORUNLULUĞU İLE DENETİM
İzinsiz hafriyat dökümü ile yaşanan hak ihlali ve çevre kirliliği konusunda alınan önlemler kapsamında ayrıca Aksaray Belediyesi tarafından hafriyat toprağı ve inşaat-yıkıntı atıkları taşıyan araçların takibinin yapılması amacıyla araçlara GPS (Uydu Takip Cihazı) ve damper sensörü taktırma zorunluluğu getirildi. Gerekli şartları sağlayan firmalara "Hafriyat Toprağı, İnşaat-Yıkıntı Atıkları Taşıma İzin Belgesi" verilerek, 7/24 prensibine uygun şekilde denetimler gerçekleştiriliyor. İl genelinde şu ana kadar 62 araca GPS (Uydu Takip Cihazı) montajı yapıldı ve taşıma izin belgesi verildi.