CEMÂLEDDİN AKSARAY-İ TÜRBESİNDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI
DİNÇER; “ŞEHRİMİZİN TÜM DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKIYORUZ”
Aksaray Belediyesinin şehrin tarihsel ögelerini gelecek yıllara taşımak adına başlattığı kapsamlı çalışmalar devam ediyor. Daha önce birçok yapıda restorasyon çalışması yapan Aksaray Belediyesi Evrah Kabristanlığı içerisinde bulunan Cemâleddin Aksaray-i’nin türbesinde restorasyon çalışması başlattı. Tüm restorasyon çalışmalarında olduğu gibi Cemalettin Aksaray-i türbesi de aslına uygun restore edilecek.
Yapılan çalışmaları değerlendiren Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer şunları söyledi; “Ecdadımızın bize bıraktığı somut miraslarımız olan tarihi yapılarımız, o dönemin mimari üslubunu yansıttığı kadar barındırdığı manevi iklimin havasını da günümüze taşımaktadır. Bir tarih şehri olan Aksaray’ımızda bulunan çok sayıda ki bu emanetlere sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmak için restorasyon çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Tüm hassasiyetimizle çalışmalarımıza ara vermeden devem edeceğiz” dedi.
CEMÂLEDDİN AKSARAY-İ KİMDİR?
Osmanlı sultanlarından I. Murad devrinde dinî, edebî ve aklî ilimler alanında ün yapmış, asıl adı Mehmet olan âlimlerden biridir. Anıldığı isminden de anlaşılacağı üzere Aksaraylıdır. Aksaray Zinciriye Medresesi’nde müderris olan Cemâleddin Aksaray-î, öğretim faaliyetini burada sürdürdü. Devrinin ilim ve irfan hayatına büyük ölçüde hizmet etmiş olan Aksarâyî pek çok talebe yetiştirmiştir. Osmanlıların meşhur âlimlerinden Molla Fenârî de, Mısır’a gitmeden önce öğrencileri arasında bulunmaktaydı.
Büyük âlim Zembilli Ali Efendi de, Cemâleddin Aksarâyî’nin neslinden geldiği için Cemâlî mahlasını almıştır. Cemâleddin Aksarâyî tefsir, hadis, fıkıh, ahlâk, edebiyat ve tıp gibi konulara dair birçok eser yazmış olup 1388 yılında memleketi olan Aksaray’da vefat etmiştir.
Cemâleddin Aksaray-i türbesi yapılacak restorasyon çalışması ve peyzaj düzenlemesinin ardından yeniden ziyarete açılacak.