AKSARAY’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRÜYOR

BUGÜNE KADAR 140 BİNA 1000 BAĞIMSIZ BÖLÜMÜN YIKIMI GERÇEKLEŞTİ

BAŞKAN DİNÇER; “ADALET, ŞEFFAFLIK VE UZLAŞMA EKSENİNDE ELE ALDIĞIMIZ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ŞEHRİMİZ İÇİN BÜYÜK KAZANIMLAR SAĞLAYACAK”

Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in şehrin çehresini değiştirecek, Aksaray’ın bugünlerine ve yarınlarına hizmet edecek kentsel dönüşüm projesi şehrin kalbinde yer alan Hamidiye Mahallesi başta olmak üzere şehrin genelinde deprem riski taşıyan, kötü görüntüye yol açan yapıları, güvenli yaşam alanlarına dönüştürürken şehrin imajına da katkı sağlayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde hayata geçirilen “Kentsel Dönüşüm Hareketi” kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu Kararları ile başta şehrin en merkezi konumundaki Hamidiye Mahallesinde yer alan metruk yapılar, bunun yanı sıra riskli alan ilan edilen muhtelif yerlerdeki yapılar için kentsel dönüşüm süreci başlatılmıştı.

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, dönüşüm olmadan şehrin kendini yenileme şansınız olmadığına vurgu yaparak şunları söyledi. “Hem ülkemiz hem de şehrimiz için kentsel dönüşüm kaçınılmaz bir noktaya gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemiz genelinde başlatılan Kentsel dönüşüm hareketini bizde şehrin kalbi konumunda yer alan Hamidiye Mahallemizde başlatarak yapılmaz denilen dev bir projeyi Aksaray’da başlattık.

Adalet, şeffaflık ve uzlaşma ekseninde ele aldığımız kentsel dönüşüm projesi şehrimiz için büyük kazanımlar sağlayacak. Depreme dayanıklı, güvenli, modern, yeşil alanlara ve sosyal donatılara sahip yaşam alanları oluşturacağız” dedi,

Son zamanlarda ön plana çıkan sürdürülebilir ve akıllı kent gibi kent planlama yaklaşımlarının reel anlamda yapılabilmesi için kentsel dönüşüm uygulamalarını kaçınılmaz hale getirdi.

Özellikle afet riskleri, trafik sorunu, kentsel nüfus artışları gibi şehrin tamamını etkileyen durumlarla başa çıkmak için kentsel dönüşüm tek çare gözüküyor.

Aksaray tarihinin en büyük kentsel dönüşüm sürecinin yaşandığı Hamidiye Mahallesinde 700 hak sahibi bulunuyor ve hak sahipleri ile uzlaşma sürecini adaletli ve şeffaf bir biçimde anlaşarak tamamlayan Aksaray Belediyesi Türkiye’de bu süreci en sancısız atlatan belediyeler arasında yer alıyor.

Aksaray Belediyesi’nin şehir merkezinde hem sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek hem de sosyal ve ekonomik gelişmeye katkı sağlamak amacıyla başlattığı kentsel dönüşüm 22 hektarlık alandan oluşuyor. Burada yer alan 80 tane bina, 624 adet bağımsız bölüm bulunuyordu. Proje tamamlandığında toplamda 574 tane bağımsız bölüm olacak. Sosyal donatı alanı ve şehir merkezinin otopark ihtiyacı zemin altında iki kattan oluşan oto park 650 araç kapasiteli otopark ile da buradan karşılanacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ NASIL İŞLİYOR

Aksaray İl Merkezinde bütün mahallelerde riskli yapılarla ilgili çalışmalarını yürüten Aksaray Belediyesi bu kapsamda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile koordineli çalışıyor. Kentsel dönüşüm müdürlüğüne yazısı ulaşan riskli yapıların tespit, tebligat ve takibi yapılıyor.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda birçoğunun malzeme ve dayanım bakımından yıpranmış, 2018 Deprem Yönetmeliğine uygun olmayan, uzun süredir kullanılmadığından çevre düzeninin olmadığı, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suç örgütlerinin kullanımına, uyuşturucu ve ateşli silahların saklanmasına uygun ortam oluşturduğu tespit edilen yapılar inhidam raporu düzenlenerek yıkılması için 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 39., 40. ve 41.  Maddeleri gereğince gerekli işlemler yürütülüyor. Ardından hak sahiplerine ulaşılarak iletişime geçiliyor.

HAK SAHİPLERİ MAĞDUR EDİLMİYOR MÜLK SAHİPLERİNE KAYNAK AKTARIMI YAPILIYOR

Aksaray Belediyesi Kentsel dönüşüm Müdürlüğü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışılarak kaynak aktarımları sağlanıyor ve bu kaynaklar vatandaşların hesaplarına aktarılarak mağduriyetlerin önüne geçiliyor. Hamidiye Mahallesi Rezerv Yapı Alanda bulunan büyük dükkân sahibi kiracılara belediye encümeni kararına istinaden taşınma desteğinin sağlanması için bakanlık haricinde Aksaray Belediyesi tarafından ayrıca kaynak aktarımı yapılıyor.

Hamidiye Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Kapsamında Toplam 383 vatandaşa kira yardımı ödeniyor. Eylül 2023 İtibariyle Toplam 7.804.838,95 TL kira Yardımı ödemesi, Eylül 2023 İtibariyle Toplam 279.920,00 TL Taşınma Yardımı ödemesi gerçekleştirildi.