TÜRK HALK ŞAİRİ VE MUTASAVVIF YUNUS EMRE DUALARLA ANILDI
BELEDİYE BAŞKANI EVREN DİNÇER “BİZİM YUNUS’UMUZ SEVGİ VE HOŞGÖRÜNÜN EN BÜYÜK MİMARLARINDAN BİRİSİDİR”
Türk halk şairi ve mutasavvıf Yunus Emre, Aksaray ve Kırşehir valiliklerince düzenlenen programla anıldı.
Aksaray'ın Ortaköy ilçesine bağlı Sarıkaraman köyü Ziyarettepe mevkiindeki Yunus Emre Türbesinde düzenlenen anma programı, Aksaray Valisi Ali Mantı, Kırşehir Valisi İbrahim Akın Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Aksaray İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Tüzün, Kırşehir İl Genel Meclis Başkanı Hacı Ömer Seyfi, Aksaray Emniyet Müdürü Murat Kolcu, Aksaray İl Jandarma Komutanı Albay Fuat Anık, Kırşehir Emniyet Müdürü Murat Türesin, İl Jandarma Komutanı Albay Ferhat Kuran ve davetlilerin katılımı ile Yunus Emre Türbesi ziyareti ve dua edilmesi ile başladı.
Tören alanındaki program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.
Aksaray Valisi Ali Mantı, Yunus Emre'nin dünyaya çok büyük bir eser bıraktığını herkesin bu eserde kendisinden bir parça gördüğünü söyledi.
Kırşehir Valisi İbrahim Akın ise konuşmasında; hem yaşadığı devre hem de çağlar ötesine ışık tutan insanların bir gün ölüp gitse de fikirleri ve eserleriyle gönüllerde yaşamaya devam ettiğini, adı ölümsüzleşen bu değerli şahsiyetlerden birisinin de Türk Tasavvuf Edebiyatı’nın en önemli temsilcilerinden birisi olan Yunus Emre olduğunu söyledi.
Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer ise konuşmasında; “1071 yılından beridir Türk’ün vatanı olan Anadolu’yu mayalayan kalem erlerinden birisi olan Yunus Emre toplumu şekillendiren medeniyet değerlerimizin oluşumuna katkı sağlayan gönül dünyamızı aydınlatan çok büyük mütefekkirlerimizden biridir ’dedi.
Başkan Dinçer konuşmasında sözlerine şöyle devam etti “ “Yaratılanı hoş gör, Yaradan’dan ötürü” Cümlesini bilmeyen, duymayan kalmış mıdır? 800 sene evvel Türkçe yazılmış bu dizeyi, bu nasihati anlamayan var mıdır?
Evet, bizim Yunus’umuz Türkçenin bayraklarından birisidir. Bizim Yunus’umuz dünyaya kültür ve medeniyet tarihimizin bir mihenk taşıdır. Yunus Emre mutasavvıftır, şairdir.
O, sadece yaşadığı dönemin değil, çağımız ve gelecek yüzyılların da ışık kaynağıdır. Bizim Yunus’umuz sadece şair değildir. Toplumun derdiyle dertlenen biridir. Dertler nedir bilir. Evet, derdi bildiği gibi dermanın nerede olduğunu da bilir. Çaresiz, mutsuz insanlara Allah’a sığınmakla, sevgiye-saygıya sarılmakla, birlik ve dirlik olmakla aşılamayacak sorunun olmadığını dillendirir.
Tapduk Emre’yi de unutmamak gerekir. Yunus Emre, hocasının da katkılarıyla İslam tasavvuf geleneğiyle yetişmiş, tasavvuf dünyasının kutuplarından birisi olmuştur. O, tasavvuf yolunda çıktığı aşk yolculuğunda daima Hakk'ı aramanın, O’na layık bir kul olmanın amacında olmuştur. Bu yolculuğun nihayetinde aradığını bulmuş, zaman ve mekâna mahkûm olmadan, çağları aşan bir ses olmuştur. Bugün Yunus Emre'nin evrensel mesajları tüm dünyaya ulaşmış, o, sevgi dilinin ortak adı olmuştur.
Yunus Emre'mizin dünyasında kavgaya, nefrete, kin ve öfkeye, kıskançlık ve zulme yer yoktur. Bir gönlün kırılmasını, bir ruhun incitilmesini ibadetlerin boşa gidişinin sebebi olarak görmektedir. Bizim Yunus’umuz sevgi ve hoşgörünün en büyük mimarlarından birisidir.
Başka milletlerin paralarının üzerinde genellikle askerler vardır. Fakat bizim paramızda alimler, müzisyenler, edebiyatçılar, mimarlar vardır. Bildiğiniz gibi bizim en büyük paramızın üzerinde Türkçenin bayrağı, tasavvufun zirvesi, sevginin temsilcisi Yunus Emre’miz vardır. O, Anadolu insanının sevgi, hoşgörü ve âlicenaplığının ete kemiğe bürünmüş halidir.
Türk-İslam Dünyasının yetiştirdiği en büyük mutasavvıflardan biri olan Yunus Emre’mizin Türkçe ile yazdığı şiirleri okumadan ve daha önemlisi her kelimesini anlamadan Yunus Emre’yi tanıdığımızı söyleyemeyiz. O zaman bizim Yunus’umuz olmaz. Bizim Yunus’umuz olması için kalbinden ve kaleminden dökülenleri can kulağı ile dinlemeliyiz.
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise Yunus Emre’nin dünya malına tamah etmeyen anlayışı, herkesi eşit gören adalet duygusu, gösterişten uzak bir şekilde gönüllere sevgi eken yaşamıyla örnek alınması gereken büyük bir şair, büyük bir insan hazinesi olduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Sanatçısı Osman Nuri Ercan tarafından Yunus Emre’nin şiirleri okunarak katılımcılara alıç meyvesi dağıtıldı. Konya Tasavvuf Musikisi Topluluğunun sema gösterisinin ardından Çilehane ziyareti ile tören sona erdi.