AKSARAY’IN TARİHİ YAPILARI RESTORASYON VE KORUMA PROJELERİYLE YENİDEN HAYAT BULUYOR
BELEDİYE BAŞKANI DİNÇER, “ŞEHRİMİZİN ZENGİN TARİHİ İLE GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ”
Aksaray’ın köklü tarihine ve zengin kültürel dokusuna sahip çıkmak adına önemli adımlar atan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, göreve geldiği süre zarfında şehrin tarihi mirasını koruma ve canlandırma misyonunu başarıyla sürdürdü. Belediye Başkanı Dinçer, hazırlanan restore projeleriyle 20’ye yakın tarihi yapı koruma altına alındığını açıklayarak önümüzdeki 5 yılda restorasyon projelerinin süreceğini işaret etti.
Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, şehrin tarihi kimliğini gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla yoğun bir çaba sarf ediyor. Bu doğrultuda atıl durumda olan tarihi yapıların restore edilmesi ve işlevsel hale getirilmesi için yeni projeler geliştiriyor. Özellikle Bedriye Medresesi’nin yeniden halkın hizmetine sunulması gibi örnekler, tarihi mirasın korunması ve toplumun kültürel yaşamına kazandırılması adına önemli adımlar olarak öne çıkıyor.
Daha önce Selçuklu dönemine ait Tarihi Kalanlar Köprüsü, II. Kılıçaslan Türbe ve Köşkü, Melik Mahmut Gazi Hangahı, Yusuf Hakiki Baba Türbesi, Cemaleddin Aksarayi, Hamza Baba, Hasas Baba, Kemal Baba Türbesi gibi pek çok tarihi yapının restore projesiyle koruma altına alındığını hatırlatan Belediye Başkanı Dinçer, Pir Ali Sultan Türbesi ile II. Kılıçarslan Hamamında süren restore projesinin tamamlanma aşamasına geldiği söyledi.
Şehir merkezinde gün yüzüne çıkmayı bekleyen ve tarihi yapı özelliği taşıyan kültür miraslarının âtıl durumdan kurtarılacağının altını çizen Başkan Dinçer, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Aksaray Belediyemiz ile Konya Kültür Varlıkları Koruma Kurulu iş birliğinde şehrimizde güzel işler yaptık. 30 yılda yapılabilecek restorasyon projelerini 5 yılda gerçekleştirdik. Yeni dönemimizde aynı hızla projeler hayata geçirecek, şehir merkezinde atıl hiçbir tarih yapı bırakmadan çalışmalar gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
Başkan Dinçer, Aksaray’ın tarihi değerlerinin ortaya çıkarılması ve korunmasının sadece geçmişe değil, geleceğe de yapılan bir yatırım olduğunu vurgulayarak “Bu doğrultuda, tarihi, kültürel, turistik ve ekonomik açıdan şehrimizi daha ileri noktalara taşınması için gerekli tüm adımları atıyoruz” dedi.
Aksaray Belediyesi olarak Çerdiğin Mahallesi’ndeki tarihi konağın aslına uygun inşa edilmesi için yeni bir çalışma yürütüldüğünün altını çizen Başkan Dinçer, “Mimari yapısıyla 19. yüzyıla ait tarihi konağımızı restore ederek koruma altına alıyoruz. Bu yapı Aksaray’ın tarihi evlerinin en güzel örneğini yansıtıyor. Bu yapıyı da restore ederek şehrimize kazandırmış olacağız” şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı.